Här kommer en härlig italienskt rätt som vi tillagade och njöt av på vackra Södermalm i Stockholm. Maten i Italien är fantastisk. Man krånglar inte till det. Härliga och goda råvaror i sin enkelhet.

Tidningen ”Lantliv mat & vin” inspirerar oss mycket. I denna tidning hittade vi detta ljuvliga recept. Världens godaste Lasagne som tar rätten till en ny nivå – ricotta, mozzarella, salsiccia m.m. Njut av denna rustika vintermat som inbjuder till att äta tillsammans länge, länge. Mättar många och är ljuvligt god!

Här kommer receptet:

  • 10 lasagneplattor
  • 2 kvistar körsbärstomater

KÖTTFÄRSÅS:

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 250 gram salsiccia
  • 2 msk olivolja
  • 500 gram nötfärs
  • 2 förpackningar krossade tomater ( à 500 gram)
  • 2 dl köttbuljong
  • 2 msk tomatpurè
  • 2 tsk strösocker
  • 2 tsk oregano
  • 1 lagerblad
  • 2 msk hackad basilika
  • salt och svartpeppar

RICOTTASÅS/RÖRA:

  • 65 gram färsk spenat
  • 500 gram mozzarella
  • 75 gram pecorino eller parmesan
  • 3 msk hackad basilika
  • 1 ägg
  • salt och svartpeppar

Köttfärsås:

Finhacka lök och vitlök. Snitta salsiccian och ta ur köttet. Hacka i mindre bitar. Fräs löken och vitlökens olja under några minuter. Tillsätt salsicciaköttet och nötfärsen. Stek tillsammans. Häll i krossade tomater, buljong, tomatpurè, socker, oregano och lägg i lagerblad. Koka upp och låt sjuda ca 20 minuter. Ta upp lagerblad och blanda i basilikan. Smaka av med salt och peppar.

Värm ugnen till 200 grader.

Ricottasås/röra:

Hacka spenat och riv mozzarella i mindre bitar. Rör ihop pecorino/parmesan, spenat, ricotta, basilika, ägg och mozzarella. Spara lite av mozzarellan till topping av lasagnen. Smaka av med salt och peppar.

Smörj en ugnsform (ca 3 liter).

Börja med ett lager köttfärssås. Sedan ett lager lasagneplattor och ytterligare lite köttfärsås. Lägg lite ricottasås/röra över. Upprepa med ytterligare lager lasagneplattor, köttfärsås och ricottasås/röra. Avsluta med bara ricottasås/röra på sista lagret lasagneplattor och toppar med resten av mozzarellan. Ganera med körsbärstomater på kvist. Låt grädda i mitten av ugnen i ca 35-40 minuter. Låt lasagne vila ca 10 minuter innan servering.

Som tillbehör passar en mycket enkel grön sallad- ruccula och tomater.

Servera gärna ett generöst och välbalanserat rött italienskt vin till maten. Eller varför inte en god öl, vatten eller mjölk.

Sedan är de bara att ta på sig varma kläder och duka upp bordet i vinterträdgården. Njut och ät länge tillsammans med nära och kära!

Bon Apetit  😛

 

 

ShareThis